Wat is ACT therapie?

ACT is de afkorting van Acceptance en Commitment Therapie. ACT is een vorm van psychotherapie die bij allerlei psychische klachten of psychologische problemen kan helpen. Wat houdt deze therapie in en hoe werkt het? Invivo Clinics is een instelling voor GGZ en werkt al jarenlang met ACT. De hulpverleners bij Invivo hebben veel ervaring met de toepassing van ACT bij allerlei problemen.

Wat is ACT therapie: de definitie van ACT

ACT is een vorm van gedragstherapie die cliënten helpt om flexibeler om te gaan met de uitdagingen die ze tegenkomen in zichzelf of in hun leven. Acceptatie gaat over het besef dat sommige lastige dingen in jezelf en in je leven er nou eenmaal zijn en het weinig zin heeft om je ertegen te blijven verzetten. Door je minder te verzetten ontstaat er ruimt een energie die je kunt investeren in wat je echt belangrijk vindt.

Het doel van ACT is niet dat de psychische klachten van cliënten verdwijnen, maar dat klachten minder je leven en je eigen gedrag gaan bepalen. Angst of somberheid hoeven niet te verdwijnen, maar ze moeten minder bepalend worden in je leven. Commitment betekent de psychologische flexibiliteit; in staat zijn ondanks je belemmeringen trouw te zijn aan wat voor jou belangrijk is.

Acceptance and commitment therapy in Amsterdam

De 6 kernprocessen van ACT

ACT bestaat in de praktijk uit zes verschillende kernprocessen. Deze processen luiden:

  1. Acceptatie: het maken van ruimte voor vervelende ervaringen
  2. Cognitieve defusie: het afstand nemen van gedachten
  3. Zelf-als-context: het flexibel omgaan met uw zelfbeeld
  4. Mindfulness: de aandacht voor het hier-en-nu
  5. Verhelderen van waarden: het stilstaan bij wat u echt belangrijk vindt
  6. Toegewijd handelen: het investeren in uw waarden

De effectiviteit van ACT

ACT is geschikt als een aanvulling op behandeltrajecten van de ziekenhuiszorg, huisartsenzorg en natuurlijk GGZ. U vraagt zichzelf vast af wat de effectiviteit van ACT is. In de laatste jaren is gebleken dat ACT een erkende en effectieve behandelmethode is voor psychische, maar ook lichamelijke problemen. Denk hier aan depressie, angst en pijn. ACT wordt zelfs ingezet bij psychotische stoornissen, eetstoornissen, epilepsie, autisme en obsessief-compulsieve stoornissen. Ook topsporters, zakenmensen en celebrities maken gebruik van ACT. Het is namelijk een type gedragstherapie die iedereen kan helpen.

psycholoog Zeist

Hoe ziet het ACT programma eruit?

Wetend wat ACT inhoudt en dat het effectief is, resteert er nog één ding: hoe ziet ACT eruit? Tijdens de ACT sessies gaat u individueel of binnen een groep met de therapeut in gesprek over wat u belangrijk vindt in het leven. ACT richt zich op het hier-en-nu. Naast de gesprekken die u tijdens de sessies hebt, wordt u ook begeleid tijdens aandachts- en acceptatie-oefeningen en is er een grote kans dat u opdrachten meekrijgt naar huis. De oefeningen uit het ACT programma

zorgen voor mentale veerkracht. U bent meer in staat om controle los te laten en hebt sneller de neiging om dingen te doen en denken die belangrijk voor u zijn. Over het algemeen duurt de gemiddelde ACT behandeling 6 maanden. Bij lichtere klachten is dit maximaal 6 weken.

Meld u aan voor ACT

Wilt u leren om op een andere manier met psychische of lichamelijke klachten om te gaan? Meld u direct aan voor ACT bij Invivo Clinics en ervaar het zelf. Dit is mogelijk in individuele sessies en groepssessies. Om eerst meer informatie over de ACT behandelingen te ontvangen, kunt u vrijblijvend contact opnemen.

Ook heeft Invivo Clinics de ACT Academy opgezet. Dit is ons centrum voor ACT opleidingen en trainingen. Hier geven wij trainingen aan GGZ professionals, maar ook coaches of andere professionals zijn van harte welkom. Werkt u bijvoorbeeld in de HR-sector? Het volgen van een ACT training op maat zou interessant kunnen zijn voor uw medewerkers.

Email: infoclinics@invivo.nl Tel: 020 – 767 0378

Nog plek vrij: Mindfulness

Nieuwe Mindfulness trainingen starten weer binnenkort, klik verder voor de data en tijden.

Meer informatie
Contact aanvragen