IF YOU CHANGE NOTHING, NOTHING
WILL CHANGE

Wat is ACT therapie?

Email: infoclinics@invivo.nl Tel: 020 - 767 0378

Wat is ACT therapie?

Wat is ACT therapie? Nationaal en internationaal hebben steeds meer mensen het erover: het gebruik van ACT. Vaak wordt deze relatief nieuwe vorm van therapie ingezet bij volwassenen en richt het zich op individuele psychische problemen. Wat houdt deze therapie in en wat is de effectiviteit ervan? Invivo Clinics is een gevestigde naam in de geestelijke gezondheidszorg en legt het u uit in dit blog.

Wat is ACT therapie: de definitie van ACT

Vaak wordt het ACT therapie genoemd, terwijl de T in de afkorting al voor het woord ‘therapy’ staat. ACT staat voor het Engelse begrip Acceptance and Commitment Therapy. Dit is een type gedragstherapie die cliënten helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die ze tegenkomen, wat het acceptance onderdeel is. Wanneer ze leren hoe ze hiermee om moeten gaan, kunnen de cliënten investeren in wat ze echt belangrijk vinden. Dat is het commitment onderdeel.

Het doel van ACT is niet dat de psychische klachten van cliënten reduceren, maar juist dat ze leren om flexibeler te worden op psychisch gebied. Tijdens de gedragstherapie ontwikkelt u namelijk persoonlijke veerkracht.

Acceptance and commitment therapy in Amsterdam

De 6 kernprocessen van ACT

ACT bestaat in de praktijk uit zes verschillende kernprocessen. Deze processen luiden:

  1. Acceptatie: het maken van ruimte voor vervelende ervaringen
  2. Cognitieve defusie: het afstand nemen van uw gedachten
  3. Zelf-als-context: het flexibel omgaan met uw zelfbeeld
  4. Mindfulness: de aandacht voor het hier-en-nu
  5. Verhelderen van waarden: het stilstaan bij wat u echt belangrijk vindt
  6. Toegewijd handelen: het investeren in uw waarden

De effectiviteit van ACT

ACT therapie is geschikt als een aanvulling op behandeltrajecten van de ziekenhuiszorg, huisartsenzorg en natuurlijk GGZ. U vraagt zichzelf vast af wat de effectiviteit van ACT is. In de laatste jaren is gebleken dat ACT een erkende en effectieve behandelmethode is voor psychische, maar ook lichamelijke problemen. Denk hier aan depressie, angst en pijn. ACT wordt zelfs ingezet bij psychotische stoornissen, eetstoornissen, epilepsie, autisme en obsessief-compulsieve stoornissen. Ook topsporters, zakenmensen en celebrities maken gebruik van ACT. Het is namelijk een type gedragstherapie die iedereen kan helpen.

psycholoog Zeist

Hoe ziet het ACT programma eruit?

Wetend wat ACT inhoudt en dat het effectief is, resteert er nog één ding: hoe ziet ACT eruit? Tijdens de ACT therapie sessies gaat u individueel of binnen een groep met de therapeut in gesprek over wat u belangrijk vindt in het leven. ACT richt zich op het hier-en-nu. Naast de gesprekken die u tijdens de sessies hebt, wordt u ook begeleid tijdens aandachts- en acceptatie-oefeningen en is er een grote kans dat u opdrachten meekrijgt naar huis. De oefeningen uit het ACT programma zorgen voor mentale veerkracht. U bent meer in staat om controle los te laten en hebt sneller de neiging om dingen te doen en denken die belangrijk voor u zijn. Over het algemeen duurt de gemiddelde ACT behandeling 6 maanden. Bij lichtere klachten is dit maximaal 6 weken.

Meld u aan voor ACT

Wilt u leren om op een andere manier met psychische of lichamelijke klachten om te gaan? Meld u direct aan voor ACT therapie bij Invivo Clinics en ervaar het zelf. Dit is mogelijk in individuele sessies en groepssessies. Om eerst meer informatie over de ACT behandelingen te ontvangen, kunt u vrijblijvend contact opnemen.

Ook heeft Invivo Clinics de ACT Academy opgezet. Dit is ons centrum voor ACT opleidingen en trainingen. Hier geven wij trainingen aan GGZ professionals, maar ook coaches of andere professionals zijn van harte welkom. Werkt u bijvoorbeeld in de HR-sector? Het volgen van een ACT training op maat zou interessant kunnen zijn voor uw medewerkers.

Nog plek vrij: Mindfulness

Nieuwe Mindfulness trainingen starten weer binnenkort, klik verder voor de data en tijden.

Meer informatie
Contact aanvragen