Wat voor psycholoog heb ik nodig?

“Wat voor psycholoog heb ik nodig?” – het is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Een goede vraag, aangezien het vinden van een geschikte psycholoog van groot belang is. Alleen dan kunt u gericht en op een fijne manier aan de slag met uw problemen. Daarom wijden we in deze blog uit welke soorten psychologen er allemaal zijn en waar u rekening mee dient te houden.

Verschillende soorten psychologen

Binnen de psychologie zijn er uiteenlopende werkvelden en specialisaties. Denk hierbij aan klinisch psychologen, psychotherapeuten, educatieve psychologen, neuropsychologen, beroepspsycholoog noem maar op. Daarnaast zijn er behandelaars die zijn gespecialiseerd in werken met mensen met bepaalde psychische klachten, van mensen met een specifieke leeftijd of gespecialiseerd zijn in bepaalde technieken. Een overzicht:

  •  GZ-psycholoog: gespecialiseerd in behandeling van o.a. depressie, verslaving, angststoornissen, burn out en relatieproblemen
  •  klinisch psychologen: doorgestudeerde GZ-psychologen die zich richten op de meest complexe problemen, o.a op gebied van depressie, eetstoornissen, angst en persoonlijkheidsstoornissen (zijn eventueel gespecialiseerd in kinderen, adolescenten, drugsverslaafden, et cetera)
  •  psychotherapeuten: behandelt complexe psychische problemen die in de persoonlijkheid geworteld zijn (angst-, stemmings-, identiteits- en gedragsstoornissen)
  •  onderwijspsycholoog: evalueert en behandelt mensen (kinderen) met opvoedkundige problemen en/of leerstoornissen
  •  sociaal psycholoog: gespecialiseerd in sociale interactie en groepstherapieën
  •  beroeps- of bedrijfspsycholoog: gespecialiseerd in werk, motivatie, leiderschap en werkgerelateerde problematiek
  •  sportpsycholoog: werkt met atleten en coaches

wat voor psycholoog heb ik nodig

Een psycholoog die aansluit op uw behoeften en klachten

Doordat er zoveel verschillende ‘soorten’ behandelaars zijn kan het lastig zijn om de juiste te vinden. Het is zaak om een psycholoog te vinden die gespecialiseerd is in uw specifieke klachten en in de behandelmethode die aansluit op wat u nodig heeft, net zoals u bij een arts zou doen. Heeft u last van uw ogen, dan gaat u naar de KNO-arts. Is er iets mis met uw hart, dan gaan u naar de cardioloog. Hetzelfde gaat op voor psychologen. Zo kunt u bij depressie of angststoornissen terecht bij de klinisch of GZ-psycholoog, voor opvoedkundige problemen bij de educatief psycholoog en voor complexe problematiek die diep in de persoonlijkheid geworteld zit bij de psychotherapeut.

Weet u niet wat voor psycholoog u nodig heeft? Geen zorgen: dit kunt u bespreken met uw huisarts of met ons. Neem simpelweg contact met ons op.

Belangrijk: BIG- of NIP-registratie

Sinds 1994 is het beroep ‘psycholoog’ niet beschermd meer. Dit houdt in dat het in principe zou kunnen dat iemand zichzelf psycholoog noemt zonder dat zij of hij een universitaire studie

psychologie heeft afgerond. Om dit voorkomen registreren veel behandelaars zich in het BIG register of een NIP-register. Van een BIG- of NIP-geregistreerde psycholoog weet u dat zij of hij een de benodigde studies heeft afgerond en dus deskundig genoeg is om u te behandelen.

Een goede klik is essentieel

Uiteraard moet u een psycholoog kiezen die raad weet met uw klachten, die BIG- of NIP-geregistreerd is en behandelmethodes gebruikt die werken en u aanspreken. Er is echter nog iets dat eigenlijk vele malen belangrijker is. Namelijk dat u een goede klik hebt met uw behandelaar. In tegenstelling tot de specialisatie en registratie is dit niet iets wat u van tevoren te weten kunt komen. Of er een klik is ervaart u waarschijnlijk tijdens het eerste gesprek. Wel kunt u zich van tevoren inlezen in de desbetreffende psycholoog – zo krijgt u al een aardig idee.

Wat voor psycholoog heb ik nodig

De psychologen van Invivo Clinics

Ons behandelteam bestaat uitsluitend uit BIG-geregistreerde klinisch psychologen, GZ-psychologen, psychotherapeuten en psychiaters. Wij werken met verschillende behandelmethodes, waaronder Acceptance and Commitment Therapy (ACT), ACT in groepsvorm, Eye Movement Desensitization and Reprocessing therapie (EMDR), cognitieve gedragstherapie, mindfulness en meer.

Neem contact met ons op

Heeft u nog vragen over de verschillende soorten therapeuten, welke behandelaar voor u geschikt is of wilt u informeren naar wat wij voor u kunnen betekenen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Nog plek vrij: Mindfulness

Nieuwe Mindfulness trainingen starten weer binnenkort, klik verder voor de data en tijden.

Meer informatie
Contact aanvragen