Wat doet een psycholoog bij angst?
Angststoornissen komen helaas regelmatig voor, maar wat doet een psycholoog bij angst? Hulp zoeken bij angst is altijd een goed idee, helemaal als u merkt dat het uw dagelijkse leven in negatieve zin beïnvloedt en erger wordt. In dit blogartikel zetten wij uiteen hoe een psycholoog helpt bij angst.
Het verschil tussen angst en een angststoornis
Met af en toe angst hebben is an sich weinig mis. Angst is immers een essentieel overlevingsmechanisme dat een signaal van gevaar afgeeft en ons zo helpt dit gevaar te vermijden. Het gaat echter mis als de ervaren angsten niet meer in verhouding staat tot het gevaar. Als dit regelmatig het geval en langer dan 6 maanden het geval is en invloed heeft op je functioneren op sociaal, persoonlijk en beroepsmatig gebied dan kan spreekt men over een angststoornis.
De term ‘angststoornissen’ is een verzamelterm voor alle stoornissen waarbij angst het dagelijks leven en functioneren negatief beïnvloedt. Bijvoorbeeld sociale angst, paniekaanvallen, een dwangstoornis of een fobie.
Wat doet de psycholoog bij angst?
Als u een angststoornis heeft of dit vermoedt raden wij u met klem aan contact op te nemen met een psycholoog. Wat voor soort hulp de psycholoog precies biedt bij angst hangt af van de specifieke situatie, de voorkeuren van de patiënt en diverse andere zaken.
Welke behandelmethode de psycholoog ook toepast, in de meeste gevallen is het achterliggende idee hetzelfde. Doorgaans helpt de psycholoog de patiënt beter om te gaan met de desbetreffende angsten, bijvoorbeeld door de onderliggende oorzaak van de angst te achterhalen. Daarnaast worden diverse technieken om beter om te gaan met de angst in het hier en nu aangeleerd. Met behulp hiervan wordt ervoor gezorgd dat de angst het dagelijks leven minder beïnvloedt en dat er steeds meer ruimte komt voor ontspanning.
Verschillende soorten behandelingen mogelijk
De exacte wijze waarop dit gebeurt verschilt. De ervaring dat uiteenlopende therapievormen uitkomst kunnen bieden. Denk hierbij aan de cognitieve-gedragstherapie, zoals EMDR, Acceptance en Commitment Therapie, mindfulness en meer:
Acceptance and Commitment Therapy tegen angsten
Een van de mogelijke manieren waarop de psycholoog kan helpen bij angst en angststoornissen is door middel van Acceptance en Commitment Therapy. Dit is een therapievorm waarmee de patiënt bepaalde gebeurtenissen en angsten leert accepteren (acceptance) en ontdekt wat belangrijk is voor haar of hem (commitment. Het uiteindelijke doel van ACT is psychologische flexibiliteit, ofwel: men kan flexibeler en daardoor beter omgaan met bepaalde situaties. Naast een individueel programma behoort ook ACT in groepsvorm tot de mogelijkheden.
Helpt mindfulness bij angststoornis?
Uit zowel praktijkervaringen als onderzoek blijkt dat mindfulness kan helpen tegen angst. Samen met de psycholoog leert de patiënt zich volledig bewust te zijn van alles wat zij of hij bewust of onbewust ervaart, zonder enige oordelen. Dit helpt o.a. tegen angst, spanning, stress en meer.
EMDR bij angststoornis
EMDR, kort voor Eye Movement and Desensitization and Reprocessing, is effectieve methode voor het behandelen van angst en paniek, in het bijzonder post traumatische stress stoornis (PTSS). De psycholoog roept de herinnering die ten grondslag in de angst op en ‘belast’ tegelijk het werkgeheugen, bijvoorbeeld door de patiënt de vingers van de psycholoog te laten volgen met haar of zijn ogen. Op deze manier wordt de desbetreffende gebeurtenis langzaam maar zeker minder heftig.
Neem contact met ons op
Bent u op zoek naar een psycholoog die u of iemand die u kent kan helpen bij angst? Of heeft u vragen over wat voor hulp wij bieden bij angst? Schroom dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 020 – 757 0 378. Bovendien kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier op onze website.
Nog plek vrij: Mindfulness
Nieuwe Mindfulness trainingen starten weer binnenkort, klik verder voor de data en tijden.
Meer informatie