Wanneer krijg je een doorverwijzing naar een psychiater?

Wanneer krijg je een doorverwijzing naar een psychiater? Het inschakelen van een psychisch hulpverlener kan een spannende stap zijn. Mensen die psychische klachten hebben, weten in veel gevallen niet waar ze moeten beginnen. Is een psycholoog de juiste hulpverlener of is het nodig dat een psychiater wordt ingeschakeld? En wanneer krijg je een doorverwijzing? Lees verder en we leggen uit wanneer je wordt doorverwezen naar een psychiater.

Doorverwijzing psychiater: wat doet een psychiater?

Psychische klachten zijn niet makkelijk te definiëren. Wat zijn mijn klachten? Welke hulpverlener is geschikt voor mijn situatie? Waar moet ik beginnen? Dit is een selectie van de soort vragen die mogelijk bij je opkomen. Het is mogelijk dat je graag een doorverwijzing naar een psychiater wilt hebben. Maar weet je wat de werkzaamheden van een psychiater zijn?

Een psychiater is een arts die afgestudeerd is in de geneeskunde. Een psychiater behandelt patiënten met complexe psychische klachten. Een psychiater heeft ook de bevoegdheid om

medicijnen voor te schrijven omdat ze een arts zijn. Ze bekijken psychische klachten vanuit een medisch perspectief met een focus op de gezondheid van het lichaam.

helpen

 

Doorverwijzing psychiater: de stappen

Als je psychische klachten hebt en graag een doorverwijzing naar een psychiater wilt hebben, zijn er verschillende hulpverleners waar je langskomt. Maar hoe verloopt dit? Wij leggen het uit aan de hand van drie stappen:

1. De huisarts

De eerste stap is een afspraak maken met je eigen huisarts. Dit is een moment die voor velen als een mijlpaal wordt gezien. Het inschakelen van psychische hulp is namelijk niet zomaar iets en het kan iemand veel angst, maar ook opluchting geven. Je vertelt over je situatie en de huisarts bekijkt welke begeleiding het best bij je past. Zijn je psychische klachten licht? Dan behandelt de huisarts je in samenwerking met de praktijkondersteuner. Denkt de huisarts dat hij of zij je onvoldoende kan helpen? Dan ontvang je een doorverwijzing naar een psycholoog. Als het blijkt dat de psychische klachten zo complex zijn of je een risico bent voor jezelf of anderen, krijg je direct een doorverwijzing naar een psychiater.

2. De (GZ-)psycholoog

Mensen die nog nooit eerder psychische hulp hebben ontvangen, komen meestal eerst bij een (GZ-)psycholoog terecht. Je bespreekt je psychische klachten meer uitgebreid dan bij de huisarts en de psycholoog bepaalt welke behandeling nodig is. De (GZ-)psycholoog kan doorverwijzen naar een psychotherapeut. In het geval dat de psycholoog denkt dat het noodzakelijk is, kan je in contact worden gebracht met een psychiater. Dit komt voor wanneer de psycholoog denkt dat medicatie zou kunnen helpen of wanneer er sprake is van een crisissituatie.

3. De psychiater

Zoals we eerder hebben uitgelegd, is een psychiater een gespecialiseerde arts die mensen met ernstige psychische klachten diagnosticeert en behandelt. Ze mogen medicatie voorschrijven. Dit is de reden waarom een psychiater vaak verantwoordelijk is voor het medische aspect van een behandeling. Een psychiater informeert en adviseert je huisarts over je psychische klachten.

Acceptance and Commitment Therapy

 

Psychische hulp van Invivo Clinics

Wij zijn een GGZ-instelling met vestigingen in Amstelveen en Zeist. Invivo Clinics is voorstander van een systeemgerichte aanpak en zorg op maat. Wij geloven erin dat geestelijke gezondheidszorg in Nederland toegankelijk, effectief, efficiënt en betaalbaar moet zijn. Onze focus ligt op terugvalpreventie, acceptance en commitment therapie (ACT), mindfulness en het Freedom of Movement programma.

Neem nu contact op

Woon je in de omgeving Amstelveen of Amsterdam, heb je een doorverwijzing voor een psychiater en ben je geïnteresseerd in wat Invivo Clinics voor jou kan betekenen? Neem voor meer informatie gerust contact op. Je kan ons bellen op 020-75 70 378 of ons online contactformulier invullen.

Nog plek vrij: Mindfulness

Nieuwe Mindfulness trainingen starten weer binnenkort, klik verder voor de data en tijden.

Meer informatie
Contact aanvragen